Wij genieten al 2 jaar van de voordelen
Samen met mijn vriend AI schreef ik dit blogje over onze bank. Corrie en ik zijn zeer tevreden over Openbank: Bijna alle dienstverlening van deze concurrent voor de Nederlandse banken is kosteloos en daarbij is de rente (relatief gezien) torenhoog.
Openbank, onderdeel van de gerenommeerde Spaanse bankgroep Santander, heeft de afgelopen jaren zijn intrede gedaan in Nederland. Deze digitale bank biedt een breed scala aan bankdiensten, volledig online en zonder fysiek filiaal. Met de toenemende populariteit van online banken, is het de moeite waard om te kijken naar wat Openbank in Nederland te bieden heeft.
In dit blog bespreken we de belangrijkste voordelen en nadelen van Openbank, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.Voordelen van Openbank
1. Volledig digitaal en gebruiksvriendelijk
Een van de grootste voordelen van Openbank is dat het een volledig digitale bank is. Dit betekent dat je al je bankzaken gemakkelijk kunt regelen via de app of de website, zonder dat je ooit naar een fysiek kantoor hoeft. De app is intuïtief, overzichtelijk en biedt veel functionaliteit, van het beheren van je rekeningen tot het openen van een spaardeposito.
2. Gratis rekening openen en lage kosten
Openbank biedt een gratis betaalrekening aan zonder maandelijkse kosten, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen die een kostenefficiënte bankoplossing zoeken. De standaard diensten, zoals het overboeken van geld en het aanvragen van een betaalpas, zijn ook gratis, wat het verschil kan maken in vergelijking met traditionele banken die vaak maandelijkse servicekosten rekenen.
3. Spaarrekeningen met aantrekkelijke rente
Een van de sterke punten van Openbank is de aantrekkelijke rente die ze bieden op spaarrekeningen. Hoewel de rentes bij alle banken aan schommelingen onderhevig zijn, streeft Openbank er vaak naar om flink hogere percentages te bieden dan de gevestigde traditionele banken in Nederland.4. Veilig en betrouwbaar
Omdat Openbank deel uitmaakt van de grote Santander Groep, kun je vertrouwen op de stabiliteit en veiligheid die een grote internationale bank biedt. De bank valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel, wat betekent dat je spaargeld tot €100.000 beschermd is in geval van een bank- faillissement.
5. Extra diensten zoals beleggen en persoonlijke leningen
Naast de standaard betaal- en spaarrekeningen biedt Openbank ook beleggingsmogelijkheden. Dit maakt het een veelzijdige optie voor klanten die op zoek zijn naar een alles-in-één oplossing voor hun financiële behoeften. De bank biedt toegang tot verschillende beleggingsfondsen, waarmee je gemakkelijk kunt starten met investeren.
6. Geen Woke
Bij onze bank geen gezeur over CO2-budget, geen vragen waar we ons geld voor gebruiken en al zeker geen woekerrentes van 13% of meer bij roodstaan. Dit laatste om de simpele reden dat je niet rood kunt staan.
Nadelen van Openbank
1. Geen fysiek contact of filialen
Hoewel de volledig digitale ervaring voor velen een voordeel is, kan het voor anderen juist een nadeel zijn. Sommige mensen geven de voorkeur aan persoonlijk contact of willen graag een fysiek kantoor kunnen bezoeken voor advies of ondersteuning. Bij Openbank is dat niet mogelijk; alle communicatie verloopt via de app, website of klantenservice. Voor de doelgroep waartoe wij behoren is dat volgens mij geen probleem. Ook conventionele bankgebouwen worden in ons land schaarser en schaarser
2. Klantenservice kan verbeterd worden
Een ander nadeel dat sommige klanten ervaren, is de klantenservice. Hoewel de meeste problemen snel via de app of telefoon worden opgelost, kan de afwezigheid van directe face-to-face contactmomenten het soms frustrerend maken als je hulp nodig hebt. Onze ervaring met de (altijd Nederlandstalige) klantenservice (met Nederlands nummer) is perfect. Altijd vriendelijk en hulpvaardig!
3. Beperkt aantal producten vergeleken met traditionele banken
Hoewel Openbank veel basisdiensten biedt, zoals betaal- en spaarrekeningen, leningen en beleggingsopties, is het aanbod van producten beperkter dan bij traditionele banken. Zo biedt Openbank bijvoorbeeld geen hypotheken aan in Nederland, wat een nadeel kan zijn als je al je bankzaken bij één partij wilt onderbrengen.
4. Minder bekend in Nederland
Hoewel Openbank een grote naam heeft in Spanje, is het merk in Nederland nog relatief nieuw en minder bekend. Dit kan sommige klanten enigszins terughoudend maken om hun financiële zaken bij een buitenlandse, relatief onbekende bank te beheren, ondanks de betrouwbaarheid van de moedermaatschappij.
5. Geen iDeal
Het feit dat ´onze´ bank geen iDeal-betalingen mogelijk maakt is in enkele gevallen een probleempje. Binnenkort wordt in ons land iDeal vervangen door een nieuwe betaaldienst (WERO) en daarmee zou dit nadeel dan vervallen.
6. IBAN ES
En dan als laatste. Je beschikt over een IBAN-nr. waar de letters ES van Spanje in voorkomen. Dat roept vaak vragen op of dat wel klopt en voor sommige incasso´s (bijvoorbeeld Viaplay) is het onmogelijk om dit nr. te gebruiken.
Conclusie
Openbank biedt in Nederland een moderne, digitale bankervaring met tal van voordelen, zoals lage kosten, gebruiksvriendelijke technologie en aantrekkelijke spaarmogelijkheden. Voor klanten die waarde hechten aan gemak en kostenefficiëntie, is Openbank een uitstekende keuze. De bank is echter minder geschikt voor mensen die persoonlijk contact of uitgebreide financiële producten zoals hypotheken belangrijk vinden. Als je op zoek bent naar een betrouwbare, digitale bankoplossing zonder de rompslomp van fysieke filialen, dan is Openbank zeker het overwegen waard.
Bonus
Of ik een bonus krijg van Openbank om dit artikel te plaatsen? Ja uiteraard, d.m.v. enkele honderden euro´s rente elke maand. Lekker hoor! Maar ook zonder dit blogje krijgen we die rente hoor😛
Lees ook mijn blogje uit 2017 over onze oude bank ING https://joepswagemakers.blogspot.com/2017/06/139-rente.html
BeantwoordenVerwijderenAls je nu je salaris/pensioen laat storten, krijg je een kadootje van €150,- gratis en voor niks kado
BeantwoordenVerwijderen